CPU/Processer videnLæs min guide for at finde den CPU, der passer bedst til dig og din computer. Intel eller AMD Ryzen? i5, i7 eller i9? Hvad er Coffee Lake?

Processoren eller CPU’en er computerens maskinrum. Det er motoren på computeren, der bestemmer, hvor hurtigt du kan gøre brug af computeren og hvor meget (multi-tasking).

Når du skal købe en computer, hvad end du bygger den fra bunden eller køber en færdigbygget, er det vigtigt, at du køber en processor, der passer til dine behov. CPU’en er vigtig, men modsat hvad mange tror, så er den ikke altafgørende for, hvor god din computer bliver.

Nogle af de data, der kan hjælpe med dig at forstå forskellen på de forskellige CPU’er, er hastigheden på CPU’en (clockfrekvens) oftest angivet som Ghz, antal kerner (cores), cache og ekstra features som for eksempel udnyttelse af tråde (threads).

Men du skal dog også være opmærksom på mange andre af computerens komponenter, som for eksempel grafikkortet. Det hænger nemlig sammen. Hvis processoren ikke er god nok, kan det ikke hamle op med et godt grafikkort. Omvendt kan processoren også blive overflødig, hvis komponenterne i computeren alligevel ikke er gode nok.

De nyeste spil og programmer kræver ofte ekstra kræfter, og så er det vigtigt med en ordentlig CPU. Men hvilken skal man vælge? Der findes to store spillere på markedet: Intel og AMD. Det kan være lidt af en religion at vælge mellem de to, men alligevel er der nogle ting, du bør være opmærksom på, når du skal vælge i mellem de to.

En introduktion til Intel

Intel har en lang historie bag sig, og står blandt andet bag den første processor i verden. Den blev lavet i år 1971 og lige siden da, har der været fart på udviklingen.

Intel er kendt for at være et kvalitetsbrand, der er lidt dyrere end den nærmeste konkurrent, AMD. Til gengæld har Intels CPU’er et ry for at være bedre end AMDs, da Intel generelt scorer højere i forskellige tests og undersøgelser, men som nævnt også i gennemsnit har en højere pris.

Intel har flere serier, men de mest anvendte består af fire serier med en række modeller til hver serie. De fire serier er:

  • Intel i3

  • Intel i5

  • Intel i7

  • Intel i9

Der er over 200 intel CPU’er.

De fire forskellige serier opfylder hver deres behov, og gør det nemt for kommende købere at gennemskue, hvad man skal se efter. Udgangspunktet er, at jo højere en serie, jo bedre, men man skal selvfølgelig også kigge på de enkelte modellers specifikationer.

 

Intel i3 9. generation

Intel i3 kan oftest klare almindelige hverdagsopgaver som for eksempel brug af Office-programmerne, almindelig surfing på nettet og andet hverdagsbrug. Hvis du blot skal bruge computeren til almindeligt kontorarbejde eller skolebrug, er det nok med en processor fra i3-serien. Til gengæld er processorerne i denne serie også blandt de billigste fra Intel. CPU’erne i i3-serien kan godt bruges til spil, men til krævende spil og tungere programmer, skal du oftest vælge i5 eller højere.

Intel i5 9. generation

Intel i5 er mellemklassen, og vælger du 8. eller 9. generation, får du 6 kerner, som gør dig i stand til at spille stort set alle spil. Intel's i5 populær blandt gamere, da der faktisk er en del spil, som slet ikke kan udnytte kraftigere CPU’er end dem i i5. Med nogle spil får du derfor ikke nogen fordel af at opgradere til i7 eller i9. Er det dog et meget krævende spil eller andre tunge programmer, som for eksempel video- eller 3D redigering, vil det højst sandsynligt være nødvendigt at opgradere til i7 eller højere.

 

Intel i7 9. generation

Intel i7 er hurtigere, bedre og med højere ydeevne end i5. Den kan køre meget krævende spil eller tunge programmer. Intel's i7 9. generation giver dig 8 kerner, som gør din computer kraftigere til billedbehandling, video- eller 3D redigering. Men også hvis du skal bruge din computer til streaming af computerspil, er det fordelagigt at have en kraftigere CPU som håndtere flere ting på én gang.

 

Intel i9 9. generation

Intel i9 er den hurtigste, bedste og den med den højste ydeevne i i-serien. Den største forskel på i7 og i9 er dens multi-threading ydeevne, som hjælper til at køre flere programmer samtidigt. For eksempel at lave videorendering, og spille på samme tid. Hvis du vælger i9, vil du selvfølgelig kunne mærke forbedringer når du gamer. Du vil også være fremtidssikret ved at opgradere til i9. Det er dog vores anbefaling at vente med at opgradere til i9, hvis du ikke ved om du kan udnytte den til fulde. Med i9 skal du være opmærksom på at CPU'en bliver varmere end de andre processorer i, i-serien, og derfor anbefales det at købe en god CPU-køler til.

 

Hvis du vælger en i9 processor er det vigtigt at vælge den rigtige køler, da den ellers nemt kan komme til at overophede. Så min anbefaling er klart, at det ikke er her du skal vælge at spare på pengene.

 

Intel core igennem tiderne

Igennem tiderne har Intel Core's processorer været i forskellige generationer, med hver deres codenames, f.eks. Hasswell (4. generation) og Broadwell (5. generation). Den nyeste generation hedder Coffee Lake (9. generation), og den giver dig en forbedring på mellem 10 og 20 procent i forhold til de ældre generationer. Som udgangspunkt anbefaler vi, at gå efter den nyeste generation, hvis du skal købe en CPU. De nye generationer er hurtigere og gør din computer bedre fremtidssikret. Hvis budgettet er stramt, kan du kigge på om du kan få tidligere generationer billigere.

Intel Core's 10. generation, med navnet Ice Lake, er kommet som microprocessor til bærbare. Der findes en masse rygter, men det er endnu uvist, hvornår at den er at finde på markedet til stationære. Men mist ikke håbet, for det er allerede muligt at få 10. generation af X-serien, også kaldet Cascade Lake-X.

 

Intel Core X-serie

Intel Core’s X-Serie, som også bliver kaldt extreme-serien, er de kraftigste CPU’er fra Intel Core. De er bygget til at køre krævende programmer, som f.eks. krævende videoredigering, 3d-programmer, og meget andet. De kan ligesom mainstream processorne fra Intel Core, også bruges til at spille på. Kort sagt er det en CPU der er en blanding af Intel Core og Intel Xeon processorer. Intel Xeon, består af processorer som er bygget til servere og arbejdscomputere som skal køre de mest krævende programmer. Fra Intel familien, er det på nuværende tidspunkt, de processorer med flest kerner og tråde.

Cascade Lake-X serien, er en High-End Desktop (HEDT) processor, som er en optimering af Skylake-X serien. Cascade Lake-X består af processorer, der har 10 til 18 kerner og 20 til 36 tråde. Den kraftigste fra X-serien, er på nuværende tidspunkt i9-10980XE. Sammenlignet med den tidligere generation fra i9 serien, så ligger de i samme prisleje. Så hvis man skal have en HEDT processor, og du ikke kan se dig med andet end Intel, så anbefaler vi en i9-10980XE.

Går du derimod efter den kraftigste HEDT processor, der også skal bruges til spil, anbefaler jeg at læse med om AMD’s Ryzen Threadripper, som jeg kommer ind på længere nede. De er ret lige når det kommer til spil performance, men i næsten alt andet, er det AMD’s Threadripper der bliver testvinder. Men er på nuværende tidspunkt også dyrere.

 

En introduktion til AMD

Den store konkurrent til Intel er AMD. Mærket er kendt for at lave processorer, der er billigere end Intel, men til gengæld også har performet lidt under Intels, som også gør at Intel er mere populært, og derfor bliver brugt oftere.

Ligesom Intel er CPU’erne fra AMD delt op i flere serier. De mest relevante serier lige nu er:

  • AMD Ryzen 3

  • AMD Ryzen 5

  • AMD Ryzen 7

  • AMD Ryzen 9

  • AMD Ryzen Threadripper

 

 

AMDs svageste CPU'er er Athlon- og A-serien, og er op delt således: AMD A4, AMD A6, AMD A8, AMD A10 og AMD A12. De kan ofte fint klare hverdagsbrug, som for eksempel skriveprogrammer og almindelig surfing. De bedste inden for A-serien – det vil sige A10 og A12, kan klare de mindre krævende spil, som fx Dota og League of Legends. Hvis du skal spille mere krævende spil, eller der skal benyttes tungere programmer, skal der kigges mod AMD Ryzen.

AMD Ryzen har 3 generationer, hvor navngivningen er delt op i tusinder. Den første generation af AMD Ryzen, begyndte at blive en seriøs konkurrent til Intels i-serie. Benchmark for Ryzen 7 1800x mod Intels i7-7700k, viser at de ligger rigtig tæt. Intel vinder på effektiv speed, og hurtigere single og quad core speed, imens Ryzen vinder på hurtigere multicore speed. Dog er udnyttelsen af multicore speed, meget afhænging af hvilke programmer og spil du bruger. Det samme gjorde sig gældende da Ryzen 2. generation kom på gaden. Benchmark for Ryzen 7 2700x mod Intels i7-8700k, viser at Intel vinder igen, på effektiv speed, og hurtigere single og quad core speed, og som før vinder Ryzen på hurtigere multicore speed. Det skal dog siges, at Ryzen 7 2700x er meget billigere, end Intel i7-8700k. I sommer kom AMD Ryzen 3. generation og her er AMD kommet helt op på siden, og i nogle tilfælde overhalet Intel. Især når man kigger på hvad man får for pengene.

 

AMD Ryzen 3, 3. generation

Amd Ryzen 3 er den billigste Ryzen serie. CPU'erne består af en quad-core (4 kerne CPU) med 4 tråde. De kan nemt fungere til hverdagsbrug, som surfing på nettet, skolebrug og til lettere spil. Faktisk er halvdelen af CPU'erne i Ryzen 3 serien APU'er, hvilket betyder de har en indbygget en grafikkorts chip, som bl.a. gør det muligt at spille spil, uden et dedikeret grafikkort. Men forvent ikke at dine spil vil køre flydende med Ryzen 3. Hvis du skal bruge en processor til spil, anbefaler jeg at kigge på Ryzen 5 serien og op efter.

AMD Ryzen 5, 3. generation

AMD Ryzen 5 er AMD's middel processor. De har i alle tilfælde bortset fra ét, 6 kerner og 12 tråde. Det gør dem i stand til at trække lidt tungere programmer og er også et godt sted at starte, hvis du skal bygge en billig gamer PC. Ryzen 5 3. generation består af 3 modeller: Ryzen 5 3400G med indbygget grafikkorts chip, Ryzen 3600, og Ryzen 3600X.

 

AMD Ryzen 7, 3. generation

Alle AMD's Ryzen 7 CPU'er har 8 kerner og 16 tråde. Det gør dem hurtigere og bedre i forhold til Ryzen 5. Ryzen 7 kan bruges til både tungere programmer og spil. Den kan sammenlignes med Intels i7. Ryzen 7 processorne er knap så gode som Intels i7, hvis du kun bruger din computer til spil, til gengæld er de billigere og bedre til multicore opgaver, som videoredigering og streaming.

 

AMD Ryzen 9, 3. generation

AMD Ryzen 9 er den nyeste serie, som består af Ryzen 9 3900X og 3950X. 3900X har 12 kerner og 24 tråde, og 3950X har 16 kerner og 32 tråde. Dette gør dem til monstre indenfor multicore opgaver. Benchmark statistik viser os at Ryzen 9 3900X og Intels i9-9900k ligger meget tæt. Igen ser vi at Intel vinder marginalt ved effektiv speed, samt hurtigere single core speed. Tilgengæld slår Ryzen 9 3900X tænderne ud på Intel, når det kommer til multicore speed. Hvis du udelukkende skal spille spil, vil Intels i9 være en smule bedre i de fleste spil, mens Ryzen 9 3900X, er klart bedre når det kommer til produktivitet. Den nye Ryzen 9 3950X slår 3900X, og er endnu tættere på i9-9900k, men stadig en smule langsommere når det kommer til single core speed. Tilgengæld, kan den nye 3950X sammenlignes med 2950X, fra Threadripper serien. Den er hurtigere i både single og multicore opgaver, og er næsten lige i pris.

 

AMD Ryzen Threadripper, 2. generation

Ryzen Threadripper er en serie, der er bygget til professionelt brug. Det er CPU'er med mange kerner, som bl.a. er lavet til at køre krævende videoredigeringsprogrammer, 3D programmer mm. De kan godt bruges til spil, men vil være overkill, hvis man kun skal bruge dem til det. Det er de færreste der vil kunne udnytte Ryzen Threadripper serien til fulde, da alle spil og langt de fleste programmer, slet ikke kan gøre brug af 24 kerner eller mere.

 

AMD Ryzen Threadripper, 3. generation

Ligesom 2. generation, er 3. generation lavet til krævende programmer, i professionel sammenhæng. På nuværende tidspunkt er dem med flest kerner, Ryzen Threadripper 3970X og Ryzen Threadripper 2990WX, begge har 32 kerner og 64 tråde. Til Januar 2020, har AMD annonceret at der kommer en Threadripper 3990X, som er med 64 kerner. Den store forskel ved 3. generation af Ryzen Threadripper, er at den ligesom mainstream processoren fra Ryzen (3. generation), er baseret på den nye Zen 2 arkitektur. Dette har forbedret dens memory latency, samt den kan udnytte 3200 Mhz DDR4 ram. Hvor den 2. generation af Threadripper udnyttede 2933 Mhz.

Du skal være opmærksom på at 3. generation Threadripper, som den eneste, bruger en ny socket der hedder TRX4, disse passer kun til de nye TRX40 bundkort.

 

Guide: Hvordan vælger man den rigtige processor?

Det første, du skal tænke på, er som tidligere nævnt dit behov. Hvad skal du bruge computeren til? Hverdagsbrug, gaming, professionelt brug eller noget helt fjerde?

Dernæst skal du overveje dit budget. Hvor meget er du villig til at betale for en CPU? Hvis du kun vil betale 800 kr., er det nok ikke tilstrækkeligt, hvis du vil have en processor til krævende videoredigering.

Dernæst skal du overveje mærket. For nogle er dette aspekt ligegyldigt, mens det betyder meget for andre. Det er lidt en religion, om man vil bruge AMD eller Intel, som er de to største spillere. AMD med deres Ryzen 3. generation bedst til produktivitet, og kan ofte fås lidt billigere. Skal du derimod kun bruge din computer til spil, vil Intels CPU'er være bedre, men du kommer ofte også til at betale lidt mere for din CPU.

Da skal ligeledes kigge på antallet er kerner (core count). Det kan være fint med en dual-core til surfing på internettet, men skal du mere end det, skal du helst have 4 kerner (quad-core). Til gaming anbefales minimum 4 kerner, dog foreslår vi at du kigger efter 6 kerner dvs. Intel i5 gen. 8/9 eller Ryzen 5. Laver du grafikredigering og lignende, kan det være nødvendigt at kigge efter en CPU med 8 kerner eller mere.

Du skal også kigge på processorens hastighed, hvilket også kaldes clockfrekvensen og bliver målt i gigahertz (GHz) og generelt er det sådan, at jo højere GHz, jo bedre. Men det er vigtigt ikke at stirre sig for blind på clockfrekvensen.

Du kan ligeledes kigge på cachen, der er processorens ’smutvej’ til et datalager og størrelsen på denne lagerkapacitet.

Derudover kan du kigge på tråde/threads, som fortæller, hvor mange opgaver en chip kan løse af gangen. Nogle CPU’er kan ligeledes få mere ud af antallet af threads, så en enkelt tråd giver dobbelt så meget og derfor har samme effekt som to tråde. Dette kan være nødvendigt, hvis du overvejer en dual-core CPU til gaming, da du dermed får lidt mere ud af trådene, men som nævnt bør du ved de fleste spil gå efter en quad-core eller højere.

Guide til den rigtige processor til hverdagsbrug

Hvis du skal bruge en processor til hverdagsbrug som for eksempel brug af Office-programmerne, almindelig surfing på nettet og lignende, behøves du ikke kigge så meget efter clockfrekvens, antal kerner, cache og threading.

Her er det vigtigere at spare lidt penge, så du ikke køber noget, som du ikke får brug for og som dermed vil være spild af penge.

Hvis du kigger efter en Intel processor, hvilket er det mest anvendte, er det derfor nok at kigge efter en processor i i3-serien og oftest rigeligt med en dual-core processor.

Guide til den rigtige processor for en gamer

Hvis du skal bruge din computer til at spille spil, er det vigtigt med en kraftig nok processor. Som tidligere nævnt er det dog ikke kun processoren, der er vigtig, men ligeledes andre af computerens komponenter som for eksempel grafikkortet.

Til gaming er det vigtigt, at CPU’en har nok kerner – den bør have minimum fire kerner, altså være quad-core eller derover. Når du kommer over 8 kerner, vil du oplve, at det er de færreste spil der kan udnytte alle kerner.

Ved gaming er det vigtigt, at processoren er hurtig nok til at kunne hamle op med et moderne og hurtigt grafikkort. Hvis den ikke er god nok til at kunne følge med et godt grafikkort, kan det være spildte penge.

I de fleste spil handler det om at have en høj single core clock frekvens, altså antal Ghz på én kerne.

Vælger du en Intel processor til gaming, kan de nyere CPU'er fra i5-serien løse de fleste af dine behov. Faktisk er flere spil, slet ikke sat op til at kunne anvende bedre CPU’er, end dem i i5-serien. Ved mere krævende spil, kan det være en fordel med en CPU fra i7-serien, men en CPU fra i9-serien er lige nu mest for at fremtids garantere dig selv, når det altså kommer til gaming.

Som det fremgår af guiden, er AMD Ryzen også blevet meget populære inden for gaming, de ældre generationer af Ryzen performer lidt dårligere til gaming, men tilgengæld er de også lidt billigere. AMD Ryzen 3. generation går dog meget lige over med de fleste fra Intel's 9. generation. Mange af AMD Ryzen's CPU'er kommer inklusiv en en køler til CPU'en, og denne køler er del bedre end den der følger med Intels CPU'er. Med andre ord, så kan du nemt komme op at spare 500 kr. ved at vælge Ryzen, såfremt du bruger deres medfølgende CPU-køler.