Viden om grafik/skærmkort Skærmkort, grafikkort, eller GPU (Graphic Processing Unit), kært barn har mange navne. Grafikkortet tegner de billeder, der kommer op på skærmen, og valg af skærmkort afhænger af brugen. For eksempel vil nye spil med god grafik eller arbejde med avanceret design kræve mere kraftfulde grafikkort, end hvis du vil bruge din pc til enklere dokumenter, surfing og streaming af serier og film. Der findes to hovedproducenter af grafik-processoren, Nvidia og AMD, som leverer GPU'er til alt fra bærbare computere til store gaming-tårne.

Grafikkortet er en helt nødvendig del af din computer, da det er det, der forvandler data i din computer til et billede, som du kan se på din computer skærm.  Da grafikkortet er så vigtig en del af ens computer, er det selvfølgelig også nødvendigt at opgradere grafikkortet engang imellem. Det gælder især, hvis der er tale om grafikkort til spil, da udviklingen her ofte går stærkt

Grafikkortet er den komponent i en PC, som beregner billedet, der vises på skærmen. Selve grafikkortet har sin egen GPU, (Graphics Processing Unit) som bliver brugt udelukkende til grafikberegninger. Grafikkortet kan både fås som en integreret del af computerens bundkort, og som et separat kort der sættes i bundkortet. De integrerede kort er i dag forældede og man ser enten separate grafikkort eller CPU'er med indbygget grafik processor. De hurtigste integrerede grafik processorer kan som regel trække nyere computerspil ved laveste visuelle indstillinger. Med de eksterne nyere dedikerede grafikkort, kan man køre dem i SLI eller CrossFire, hvor man så får en stærkere ydelse ud af kortet. Man kan derfor opnå kraftigere ydelse, og det er især brugt hvis man kører med flere skærme ad gangen, for eksempel ved brug af NVIDIA Surround.

Man kan lige som på en CPU også overclocke et grafikkort. Det gør at den kan foretage flere beregninger hurtigere, og det gør også at man kan have bedre grafik i spillene. De ekstreme grafikkort, kan som standard købes med en vandkølet blok, lige til at sætte i sin computer. Det gør at der kommer bedre muligheder for at overclocke grafikkortet.

De mest udbredte producenter af grafikkort, er i dag AMD, NVIDIA og Intel. Intel producerer udelukkende integrerede grafikkort.

 

Multi GPU løsninger

Der findes i dag kun 2 dominerende producenter af grafikkort AMD & NVIDIA. Begge producenter har deres teknologi til hvordan de håndterer multi GPU løsninger, AMD har CrossFire og NVIDIA har SLI.

SLI fungerer ved at man fysisk forbinder grafikkort med en SLI connector, også kaldet en SLI bro da det danner en bro henover grafikkortene. CrossFire derimod fungerer udelukkende ved hjælp af PCIe forbindelsen mellem kortene

En standard grafikkort viser 256 farver. Disse standard kort er kendt som standard video Graphic Array ( VGA) kort. Højtydende kort som Quantum Extended Graphics Array ( QXGA ) kan producere farver med en opløsning på 2040 -by- 1536 pixels. Disse typer kort er foretrukket af brugere, der ønsker at vise programmer, der kræver et højere niveau af opløsning, såsom video i høj opløsning eller computerspil.

Advarsel

Brugere bør tage ekstra forsigtighed ændre klokfrekvens grafikkortet. Mange brugere er utilfredse med deres grafikkort clock hastighed og forsøg på at øge hastigheden ved at indstille clock hastighed til en højere sats. Ændring af klokfrekvens kan føre til overophedning af CPU og også hulrum computerens oprindelige garanti.

 

Hukommelse

Hastighedsmæssigt har det i computerspil ikke meget at sige, hvor meget RAM (hukommelse) der sidder på grafikkortet. RAM på kortet bruges primært til lagring af billeder i højere opløsninger, og hvor mange farver billederne skal vises i. Med mindre man spiller i meget høje opløsninger, vil der ikke være brug for meget hukommelse. Derfor vil de billigste grafikkort sjældent kunne udnytte store mængder RAM, eftersom de generelt er for langsomme til at køre spil med alle detaljer på maksimum. Det vil sige at en stor RAM mængde ikke er krævet for at kunne køre spillene i dag.

128 MB er minimum for et nyt grafikkort i dag, og kan fint bruges. Større modeller har 256 eller 512 MB, men ingen spil kræver det. Udgaver med endnu mere RAM er i produktion, men udbredelsen af dette bliver nok meget langvarig.

 

AGP, PCI eller PCI Express

Et grafikkort skal sidde i en port (en sokkel) på bundkortet, og her findes der flere typer, der kan benyttes til formålet, dog er det enkelte grafikkort kun designet til at kunne bruge én af disse typer.

For mange år siden var standarden PCI porten, og denne bruges stadig i dag, men bruges ikke længere til grafikkort. Teknikken i en PCI port er, at alle enheder i computeren deles om de ressourcer og den hastighed der er til rådighed. AGP porten blev derfor opfundet som en port kun til grafikkortet, hvor grafikkortet billedlig talt har hele motorvejen for sig selv.

AGP 4X og AGP 8X er en angivelse af, hvor hurtigt data overføres mellem grafikkortet og resten af computersystemet. Der findes også AGP 1X og 2X, men reelt dækker tallene ikke over store ydelses forbedringer. AGP 8X er standard i nyere bundkort, dog uden at dette forbedrer ydelsen i forhold i til AGP 4X. Man kan fint bruge et AGP 8X grafikkort i et bundkort, som kun understøtter AGP 4X.

I dag laves der kun ganske få PCI grafikkort, som i øvrigt ikke er særligt hurtige, så har din computer ingen AGP port, kan det godt være der skal en større opgradering til for at nå dagens standard. Kigger man på bundkortet er PCI portene typisk de hvide sokler, AGP porten er brun.

Skal du købe ny pc, er PCI Express nok nærmere valget. PCI Express er afløseren til bussystemerne PCI og AGP som bruges til overførsel af data i bundkortet. Ulempen ved de to gamle systemer er deres begrænsede båndbredde; PCI kan kun transportere 133 MB pr. sekund, mens AGP ved 8X kan transportere lidt over 2 GB pr. sekund. PCI standarden har i årevis været presset til sit yderste, og AGP porten vil nå sin grænse før eller siden. Derfor er PCI Express udviklet som en fælles afløser. Med den nye standard kan mange enheder kommunikere med hinanden samtidigt, uden at der opstår problemer med båndbredden.

Med PCI-Express er det også muligt at sætte flere grafikkort sammen. NVIDIA kalder denne teknologi for SLI, mens ATI kalder deres tilsvarende CrossFire. Ved at sammenkoble to grafikkort øges ydelsen betragteligt, men tilsvarende vil støj og varmeudledning også stige.

For at afrunde dette afsnit, så kan det siges kort, at PCI-Express er valget, hvis du skal købe nyt. AGP portens tid er ved at være forbi.

 

Drivere

Drivere er det software der arbejder sammen med pc'ens styresystem, så grafikkortet virker. Der medfølger altid drivere på en cd til nye grafikkort, men det kan være en god idé jævnligt at få de nyeste fra producentens hjemmeside. Nye drivere vil ofte rette fejl i de gamle, og få kortet til at køre bedre. Driverne installeres som et almindeligt program, og vil derefter selv indstille sig i forhold til det grafikkort man har. Før installering af nye drivere, er det en god idé, at afinstallere de gamle i Tilføj/fjern programmer. Føler man at pc'en og spillene kører fint nok, behøver man selvfølgelig ikke rode med en opdatering.

 

Køleren

Næsten alle nye grafikkort har en blæser monteret, for at fjerne varme. Den senere tids udvikling af hurtigere grafikkort, har gjort kølebehovet ganske stort på de hurtigste modeller, og derfor er køleren en væsentlig faktor ved køb. Som standard kan køleren altid holde kortet på en rimelig temperatur, men mange af disse blæsere støjer samtidigt en del. Her er det næsten altid nødvendigt at spørge sig for, før man køber, for blæsere er i sig selv en jungle. Enkelte grafikkort er med passiv kølning, da de ikke er så hurtige. Kan man klare sig med dette, er det den støjfri løsning.

 

Test af computerens 3D ydelse

Hvis du har læst tests af 3D grafikkort, har du måske bemærket, at nogle af de oftest brugte programmer til at måle 3D hastighed med er 3Dmark programmerne. Disse programmer kan teste så godt som alle dele af computerens evner til at lave 3D grafik, og derfor er det i høj grad 3D grafikkortet, resultatet af disse tests afhænger af.

 

3D i bærbar pc

3D grafik og nye spil på en bærbar computer er for mange et nyt område, men der findes faktisk en række grafikkort, som kan lave god og hurtig 3D grafik på en bærbar computer. Prisen for at få et af disse grafikkort i sin bærbare kan dog være høj, og har man allerede købt en bærbar pc, er det oftest umuligt at opgradere den. Grafikkort i bærbare computere er meget forskellige i deres udformning og design fra normale grafikkort til stationære computere. Sammenligninger kan være besværlige, da produktnavnene på de bærbare grafikkort til tider er misvisende om kortets ydelse.

Vær opmærksom på at bærbare computere, uanset om det er med et selvstændigt grafikkort eller integreret chip på bundkort, sjældent kan opgraderes. Grunden er at nyere udgaver af grafikkort til bærbare ikke sælges i almindelig handel, og der er sandsynligvis ikke er plads til at sætte et nyt grafikkort i, eller så kræver kortet en ny slags stik eller strømforsyning som ikke findes i den bærbare. Når man vælger bærbar pc, er det derfor vigtigt at gøre op med sig selv, hvad man får brug for, for maskinen kan sandsynligvis ikke opgraderes senere.

ATI og NVIDIA laver mobile grafikkort, der baserer sig på deres Radeon og GeForce grafikkort. Disse er klart de bedste. Desuden laver bl.a. Intel, S3 og SiS chips der også kan vise 3D grafik, men disse er primært integrerede chips til bundkortet, som ikke er velegnede til hurtige 3D spil.

 

Afrunding

Hvordan man end vender eller drejer det, så er grafikkortet vigtigt for spillene. For de fleste er det sikkert ikke fristende, at skulle bruge mange penge til nyt hardware hele tiden, men de nyeste spil kræver det jo.