Viden om skærmeNår du skal ud at købe udstyr til kontoret, så er der altid en række forskellige faktorer, som du med fordel kan overveje. Dette gælder også, når du skal købe computerskærme til dine medarbejdere, derfor får du her 4 gode råd til ting, som du skal overveje, før du investerer i computerskærme 

Skærmen er det centrale punkt ved en computer. En dårlig skærm kan betyde, at du anstrenger øjnene unødvendigt meget. Det giver hovedpine og øjensmerter - og du kommer uvilkårligt til at spænde i nakke og skuldre.

En ting, som du skal overveje, før du køber computerskærme, er: Hvilken størrelse er nødvendig?

Under denne overvejelse er der flere faktorer, som spiller ind. Tommelfingerreglen er, at en computerskærm mellem 21 og 24 tommer passer til langt de fleste arbejdsopgaver.

Når du skal vælge størrelsen, så kan du med fordel tage udgangspunkt i skrivebordet og selve arbejdsstationen, da du helst ikke vil vælge en skærm, som er alt for dominerende og optager for meget plads.

Hvis du derimod har rigeligt med plads, så kan du have stor glæde af at vælge en skærm på omkring 24 tommer eller endda lidt større, da en sådan skærm vil give et bedre overblik.

Størrelsen: Skærmen bør være mindst 17” ved almindeligt kontorarbejde og større ved grafisk arbejde. Ellers har du ikke plads til menulinjer og dialogbokse.

Tegnene på skærmen skal være veldefinerede og klart formet, de skal være mindst 4 mm. store ved normal læseafstand, og der skal være tilstrækkelig plads mellem tegn og mellem linjer. Ellers belaster du dine øjne unødvendigt meget.

Læseafstanden skal normalt være 50-70 cm. for at dine øjne belastes mindst muligt. Husk at en stor skærm betyder længere læseafstand, og derfor kræver et dybere bord. Længere læseafstand kan få betydning for tegnstørrelsen.

Billedet skal være stabilt, fri for flimmer. En gammeldags billedrørsskærm bør have en opdateringsfrekvens på mindst 85 Hz for at give et flimmerfrit billede. For fladskærme er teknologien anderledes, og opdateringsfrekvensen er ikke så afgørende

Lysstyrken og kontrasten skal kunne indstilles efter forholdene. Det belaster øjnene mindst.

Sokkel: Skærmen skal uden besvær kunne drejes og vippes, så den kan tilpasses brugerens behov.

Arbejdsstilling: Din nakke og ryg belastes mindst, hvis du ser lidt nedad, når du arbejder ved skærmen. Øverste linie, du skal se på skærmen, skal være mindst 15 cm. under øjenhøjde.

Reflekser og spejlinger i skærmen skal undgås. De anstrenger øjnene. Skærme med flade billedrør giver færre reflekser end en skærme med buede billedrør.

Det kan du selv gøre:

  • Tjek om skærmen har en opdateringsfrekvens på mindst 85 Hz, hvis du har en billedrørsskærm.

  • Forsøg dig frem med lysstyrke og kontrast. Ofte er det en god idé at ændre indstillingerne alt efter vejret og lysindfaldet ude fra.

  • Få en ven til at tjekke dig mens du arbejder: Bøjer du hovedet nedad eller opad, når du ser på skærmen, skal højden ændres.

  • Vær meget opmærksom på reflekser i skærmen.

Har I brug for en gamer skærm?

Hvis I har brug for en gamer skærm på kontoret, så er der et par ting, som du skal kigge efter.

Når man taler om gamerskærme, så er det nemlig essentielt, at skærmen har de rette specifikationer.

Det første, du gerne vil kigge efter, er skærmens responstid. Hvilket er den tid, som det tager for skærmen at opdatere. Her er det helt essentielt, at du finder en skærm, som har en responstid på mindre end 5 millisekunder. Dog burde det ikke være noget problem, da de fleste skærme har en responstid på 1-5 millisekunder nu om dage.

Det næste, som du vil kigge efter, er antal Hertz. Her vil du gerne kigge efter en skærm, der har 120 Hz. Hz betyder, hvor mange gange skærmen opdaterer per sekund, hvilket vil sige, at en skærm på 120 Hz vil opdatere to gange i sekundet, og det er præcist det, vi leder efter, når vi kigger efter en gamer skærm.

Anvend flere skærme med en hdmi-splitter

Mange kontorer har arbejdsstationer med to eller tre skærme, da dette kan skabe et større overblik for medarbejderen. For at dette er muligt, så skal du ofte anvende en hdmi-splitter. En splitter som denne fungerer således, at du sætter dit hdmi-kabel i computeren som normalt, så splitter kablet sig, og så kan du føre kablet ind i begge skærme. Det er en simpel løsning, og den virker.

Hvilke andre specifikationer er nødvendige?

Når du kigger efter skærme til kontoret, så behøver du ikke være lige så kræsen, som hvis du kigger efter en gamer skærm.

Her kan du godt tillade dig at finde en skærm, som kun har 60 Hz, og responstiden kan sagtens være 5 millisekunder eller en smule mere. Det vigtigste er simpelthen, at du finder en skærm i en nogenlunde kvalitet, som har den nødvendige størrelse.

 

HDMI vs. DisplayPort vs. DVI vs. VGA: Hvilken forbindelse skal du vælge?

Hvis du ønsker at forbinde en computer til et tv eller en skærm, er dine valg HDMI, DisplayPort, DVI og VGA. Hvad er den bedste forbindelse?

 

 

Med fjernsyn er HDMI det mest almindelige stik. Men hvis du vil tilslutte en computer til dit tv (eller du har en ny computerskærm), er indstillingerne tendens til at være HDMI, DisplayPort, DVI og nogle gange old-school VGA.

 

Hver forbindelse har sine fordele og ulemper, og måske er det bedste kabel til brug på dit display mere end bare "hvad der fulgte med."

 

Her er forskellene.

 

Før vi starter, er det vigtigt at bemærke, at med undtagelse af VGA, er alle de andre forbindelser her digitale. Så mens pixelopløsning mulighederne varierer med hver forbindelse, er kvaliteten ellers ikke. Som i vil, 1.920x1.080 / 60 over HDMI se det samme ud som 1.920x1.080 / 60 over DVI og DisplayPort (forudsat at alle andre indstillinger er ens). Den logiske udvidelse af dette er, at kablerne i sig selv ikke gør en forskel, hvad angår billedkvalitet. Ethvert kabel, der er i stand til en bestemt opløsning, fungerer enten over en bestemt afstand eller fungerer ikke. Se min artikel "Alle HDMI-kabler er ens", hvorfor det er.

 

HDMI

Alle tv'ere og de fleste computerskærme har HDMI. Det er let at bruge, kablerne er billige, og bedst af alt er det lyd. Hvis du tilslutter din computer til et tv, skal dit første valg være HDMI. Det sparer dig for mange besvær.

 

HDMI har dog begrænsninger og er ikke altid det perfekte valg. For eksempel har dit tv sandsynligvis HDMI 1,4-forbindelser, der maksimerer ud med en opløsning på 3.820x2.160 pixel med 30 billeder i sekundet. Hvis du har fået en ny 4K-skærm, er du begrænset til 30 fps. Først HDMI 2.0 vil du være i stand til at gøre 4K over HDMI ved 60 fps.

 

Så i de fleste tilfælde er HDMI fint, men til virkelig høje opløsninger og billedhastigheder er en af ​​disse andre muligheder måske bedre.

 

DisplayPort

DisplayPort er et computerforbindelse format. Der er kun et fjernsyn med DisplayPort, og forvent ikke, at det vil se meget videre vedtagelse på tv-siden. Det er i stand til 3.840x2.160 pixel-opløsning ved 60 fps, hvis du mindst har DisplayPort 1.2 og Multi-Stream Transport-funktionen. Hvis du søger at forbinde en computer til en skærm, er der ingen grund til ikke at bruge DisplayPort. Kablerne er omtrent samme pris som HDMI.

 

DisplayPort kan også transportere lyd.

 

DVI

Videosignalet over DVI er stort set det samme som HDMI. Det maksimale opløsning mulighed afhænger dog af udstyret. Nogle kabler og hardware (kaldet single-link) kan kun gøre 1.920x1.200, mens andre (dual-link) kan gøre mere.

 

DVI laver generelt ikke lyd (det varierer). Så hvis du bruger et tv, så brug HDMI. Da computerskærme normalt ikke har højttalere, er dette ikke et problem.

 

VGA (aka PC-RGB, D-sub 15)

Den gamle skole VGA-stik er et kabel til sidste udvej. Det er ikke for almindeligt længere, og næsten aldrig findes på tv'er.

 

Det er sandsynligt, at du ikke får et pixel-perfekt billede med nutidens LCD-skærme (Derfor bruger du DVI).