Viden om tastaturUanset om du har en bærbar computer eller en større stationær af slagsen, er tastaturet en meget vigtig del af den oplevelse. Især hvis du skriver, koder eller arbejder med din computer hver eneste dag, er tastaturet et af dine vigtigste værktøjer.

Desværre er mange af de billige standardtastaturer, der følger med en computer (eller dem på arbejdspladserne) ikke specielt gode. De billige tastaturer bruger nemlig små plastik bobler under selve tasten til at registrere, når du trykker på dit tastatur. Ofte betyder det, at du får en taste oplevelse, hvor det ikke altid føles som om, at du faktisk trykker på tasterne, og det kan være svært at være rigtig effektiv med den slags tastaturer. For slet ikke at tale om, at du kan miste tastetryk.

Tastaturet

Alle, der har en stationær computer, har et tastatur. Selv hvis man er den glade ejer af en alt i en-pc eller skærm, der har berøringsfølsom skærm, er man prisgivet uden tastatur. Her ses bort fra rendyrkede tablets.

Det moderne pc-tastatur stammer i sin form direkte fra skrivemaskine tastaturet. Der findes forskellige layouts for tastaturer. Den mest anvendte er qwerty-tastaturet, der er benævnt således efter de seks første bogstaver i øverste af bogstavs rækkerne.

Deraf findes der en lang række varianter alt efter sprog, også nogle, der ikke betegnes qwerty, men som stort set har samme tastaturlayout. Et konkurrerende hoved layout, dvorak, blev skabt med det formål at effektivisere indtastningen.

Bogstaverne er derfor indbyrdes helt anderledes placeret end på et almindeligt tastatur. Dvorak-tastaturer er dog aldrig blevet til andet end et nicheprodukt. Inden for de almindelige qwerty-tastaturer kan der dog være stor forskelle på antallet af taster, placeringen af disse, og tastaturerne kan tilbyde forskellige understøttede specialfunktioner.

Design, ergonomi, almen brugervenlighed, lydmæssige karakteristika, bygnings kvalitet og funktionalitet er andre kriterier, der kan spille ind på oplevelsen af pc-tastaturet. For slet ikke at nævne, om et trådløst eller kablet tastatur foretrækkes.

Overset stykke hardware

Tastaturer findes til priser fra lidt over 100 kroner og op til tastaturer, der koster over 1.000 kroner stykket. Overordnet set er de allerbilligste ikke voldsomt meget bevendt. Man skal tænke på, at tastaturet er det primære input-redskab til tekstinput. Derfor skal man ikke spare for meget på tastaturet med tanke på, hvor meget det betyder for ens velbefindende, hvis man sidder meget foran computeren.

Tastaturet spiller desuden en vigtig rolle i forbindelse med avancerede programmer og spil, der anvender diverse tastekombinationer til at styre bestemte hændelser.

Ja, selv til almindeligt computerbrug kan det være en fordel at anvende tastaturet i stedet for musen til hurtigt og nemt at foretage diverse operationer. Det er eksempelvis hurtigt at foretage og markere alt i en mappe via [Ctrl]+[A]-tastekombinationen, i stedet for at skulle bruge musen til samme opgave.

Lidt om deltagerne

Vi bestilte tastaturer fra flere forskellige producenter. Nogle meldte tilbage, andre ikke. Det skulle være fuldt funktionsdygtige full size-tastaturer til pc-brug og ikke specialiserede mini tastatur til multimediebrug eller lignende.

Udgangspunktet var, at der skulle være tale om tastatur med dansk tastatur layout eller i det mindste nordisk tastaturlayout. Det er nemlig langtfra alle producenter, der synes, Danmark er et stort nok marked til at ville levere med dansk tastatur layout. Det kan dog være en god ide at tjekke efter, om de pågældende tastaturer alligevel ikke kan fås med direkte danske Æ, Ø og Å.

Vi var som udgangspunkt ligeglade med, om der var tale om trådløse tastaturer eller tastaturer, der skulle tilslutte med kabel. Det har hverken trukket op eller ned i bedømmelserne. Man kan blot konstatere, at der er fordele ved begge typer. I sidste ende er det et personligt valg og hovedsageligt en smagssag, om man foretrækker det ene eller andet.

Det er dog ingen tilfældighed, at de tre gamingtastaturer her i testen er med kabel. Summa summarum valgte vi at kigge på tastaturer, der ungefær skulle ligge på en pris fra minimum 350 kroner til 700 kroner. Med andre ord otte tastaturer, man burde kunne forvente noget af.

Et mål, flere indfaldsveje

Der er i udvælgelsen af tastaturerne ikke skelet til, om der er tale om designer tastaturer, gaming tastaturer, generiske eller ergonomiske tastaturer. De retter sig mod forskellige kundesegmenter, men fælles for dem alle er, at visse grundlæggende tastatur egenskaber skal være i orden. Om man så foretrækker høje eller lave taster, helt støjsvage eller mere spontant tilbagemeldende taster, er ligeledes forskelligt fra bruger til bruger.

Det samme kan siges om selve den ”feeling”, som tastaturerne formidler, når de trykkes ned. Endelig foretrække nogle flade tastaturer, andre ergonomisk udformede tastaturer, og andre lægger vægt på, at der skal være en del features.

Design har bestemt også en afgørende rolle for de fleste. Endelig er der gaming tastaturerne, der er specielt egnede til at styre slagets gang i diverse spil og ofte også andre programmer for den sags skyld.