Guide til hvilken printer du skal vælgeAt finde den rigtige printer er et valg, som afhænger af dine personlige behov.

Du skal bl.a. tage stilling til, hvor stort et printbehov du har, hvad din printer skal kunne, og om du skal bruge printeren til privat eller erhverv. 

I denne guide hjælper Danskcomputerinfo dig med at finde den rette printer til lige netop dit behov. 

 

Blækprinter eller laserprinter

På printer-markedet skelnes oftest mellem to printertyper, blækprintere (inkjet) og laserprintere (laserjet). 

Står du og skal vælge en ny printer uden egentligt at kende til forskellene på de to printertyper, så vil du formentligt ty til at vælge en blækprinter, fordi det oftest er den printertype, som man er mest bekendt med. 

Men opfylder en blækprinter reelt dine behov? Eller skulle du måske i stedet have anskaffet dig en laserprinter? 

 

Her i afsnittet vil vi forsøge at give dig en bedre forståelse for, hvad der er kendetegnende for henholdsvis en blækprinter og en laserprinter, så du kan vælge den helt rette printertype til dit behov. 

 

Blækprinter:

En blækprinter er det optimale printervalg til dig, som har stort behov for at printe professionelle farvefotos eller andet grafik-materiale, da fotokvaliteten i blækprintere er markant bedre end i laserprintere.

 

Hvis du ligeledes har et behov for ind imellem at printe på fotopapir, CD’er, etiketter, kort m.m., så er det også en blækprinter du skal vælge, eftersom laserprintere i sjælden grad er i stand til dette. 

 

Jeg vil dog gøre dig opmærksom på, at udvalgte blækprinter heller ikke i stand til at printe på andre medier end almindeligt papirprinter så hvis behovet for at printe på andre underlag end kopipapir er til stede, så skal du vælge en blækprinter med mulighed for at udskrive på forskellige typer af medier. 

 

Jeg har herunder sammenfattet plusser og minusser ved blækprintere, så du kan få en endnu bedre forståelse for, hvad blækprintere kan og ikke kan. 

 

Plusser:

 • God fotokvalitet

 • Udvalgte modeller kan printe på andre medier end blot printerpapir

 • Fordelagtige anskaffelsespriser

 • Tilhørende blækpatroner og farvepatroner er lettilgængelige og kan fås til gode priser

 • Kan fås som All-in-One printermodeller med indbygget scanner, fax og kopimaskine

 • De fleste modeller har mulighed for WiFi tilslutning, som giver adskillige computere adgang til at gøre brug af samme printer

 

Minusser:

 • Tilhørende patroner kan være dyre i drift, hvis man blot anvender originale printerpatroner

 • Bogstaver og tal står ikke altid helt ligeså skarpt på papiret som med en laserprinter

 • Printerpatroner skal oftere udskiftes end tonere i laserprintere skal, da sidstnævnte har større kapacitet

 • Printerpatroner kan tørre ud, hvis blækprinteren ikke bruges regelmæssigt, da forbrugsstoffet er flydende og ikke i pulverform, som er tilfældet med lasertonere i laserprintere

 • Print kan over tid falme, hvis de ikke bliver beskyttet

 • Udskriftshastigheden kan være under det gennemsnitlige

 

Laserprinter:

En laserprinter anbefales til enhver med stort behov for at printe en masse tekstdokumenter i sort/hvid og gerne i en fart. 

 

En laserprinter udskriver generelt billigere pr. side, og udskrivningshastigheden for en laserprinter er også væsentligt hurtigere end set hos blækprintere. 

Nyere laserprintere har også mulighed for at printe i farve, så du kan udskrive grafik og andet billedmateriale i flotte farver. 

 

Hvis en professionel fotokvalitet ønskes, og behovet for print af fotos er stort, så anbefaler vi dog en blækprinter i stedet. 

 

Herunder kan du i stikordsform læse om plusser og minusser ved en laserprinter. 

 

Plusser:

 • Hurtig udskrivningshastighed

 • Tekstdokumenter printes utroligt skarpt og tydeligt 

 • Prisen pr. printet side er oftest minimal

 • Tonere skal sjældent udskiftes grundet deres store printkapacitet 

 • De fleste nye laserprintere har mulighed for WiFi tilslutning, som giver adgang til, at mange computere kan benytte sig af samme printer 

 • Tilhørende tonere kan ikke udtørre som en blækpatron kan

 • Sort/hvid printere kan fås til lave priser (uden scanner og kopifunktion)

 

Minusser:

 • Anskaffelsesprisen er generelt dyrere end blækprintere

 • Toner er oftest dyrere end printerpatroner

 • Ikke så god farvekvalitet som hos blækprintere

 • Laserprintere er oftest store i størrelsen til sammenligning med blækprintere

 

Til kontor eller hjemmebrug

Når du stiller dig selv spørgsmålet hvilken printer skal jeg vælge? Så skal du også konkludere, om printeren skal bruges til kontor eller til hjemmebrug. 

 

Når det er gjort, så kan du herunder læse mere om, hvilken printertype du bør vælge alt efter om svaret blev kontor eller hjemmebrug. 

 

Til kontor

Står du og skal vælge en printer til kontorbrug, så anbefaler vi, at du anskaffer en laserprinter. 

Dette beror på, at der i kontorlandskaber oftest er et meget stort behov for at printe diverse kladder og andre tekstdokumenter med og uden grafik.

 

En laserprinter er i stand til at udskrive utroligt hurtigt, hvilket er et stort plus for erhvervsvirksomheder, da udskrivningshastigheden kan være meget tidsbesparende.

Et stort printbehov på kontorer betyder også, at man med en laserprinter kan holde prisen pr. printet side på et minimum, hvilket er fordelagtigt for enhver erhvervsvirksomhed stor som lille. 

Driftsbesparelser kommer også til udtryk hos laserprintere i og med, at de er i stand til at printe rigtig mange sider, inden et toner-skift er nødvendigt, da tonere har en meget høj kapacitet.

 

Til hjemmebrug

Skal du have en ny printer til hjemmebrug, så er det vigtigt, at du gør op med dig selv, hvor stort et printbehov du har, og om du har mest behov for at printe sort/hvid eller i farve. 

Har du et lille printbehov så vil det klart være mest anbefalelsesværdigt, at du anskaffer en blækprinter. 

Blækprintere kan fås til utroligt billige priser, og de fleste modeller er multifunktionelle (All-in-One), som betyder, at de også har indbygget scanner, fax og kopimaskine.

Vælger du at gøre brug af kompatible printerpatroner, så kan du også holde dine driftsomkostninger nede på et minimum. 

Alle blækprintere kan desuden printe i sort/hvid og farve, og farvekvaliteten er markant bedre i blækprintere end den er i laserprintere.

Har du derimod et mellemstort eller stort printbehov i hjemmet, så bør du overveje en laserprinter, medmindre du ofte skal printe professionelle fotos og andet billedmateriale; i sidstnævnte tilfælde vil vi anbefale, at du anskaffer dig en blækprinter.

Selvom man ofte hører, at laserprintere kan være utroligt dyre, så er deres anskaffelsespriser med årene faldet så meget, at flere modeller nu også er blevet populære blandt privatpersoner. 

Så hvis du har et stort behov for at printe kladder og diverse andre tekstdokumenter med grafik af og til, så anbefaler vi, at du vælger en laserprinter, da de som tidligere nævnt er i stand til at printe utroligt hurtigt, prisen pr. udskreven side er minimal, og de skal sjældent have udskiftet tonere. 

 

Med trådløs funktion

Skal du vælge en ny printer, og har du et krav om, at den skal være med trådløs funktion, så skal du i første omgang tage stilling til, om du har et meget stort eller et ’almindeligt’ printbehov. 

Hvis dit printbehov er meget stort og primært består af sort/hvid print, så skal du anskaffe dig en laserprinter med trådløs funktion. 

 Hvis du derimod har et almindeligt printbehov, så bør du vælge en blækprinter med trådløs funktion, da blækprintere er billige i anskaffelsespris, og driftsomkostningerne kan også holdes nede på et minimum, hvis blot du bruger kompatible blækpatroner. 

De fleste blækprintere med trådløs funktion er også multifunktionelle (All-in-One) med indbygget scanner, fax og kopimaskine, som giver dig mange muligheder i hverdagen. 


 

Med scanner

Skal du vælge en printer, og er ét af kravene til den, at den skal være med scanner, så afhænger dit printervalg igen af dit printbehov. 

I tilfælde af at du har et mellemstort eller stort printbehov, så anbefaler vi, at du vælger en laserprinter med scanner, med mindre det store printbehov omfatter en masse professionelle fotos også; i så fald bør du i stedet være på udkig efter en blækprinter med scanner-funktion. 

Har du et mindre printbehov, så bør du vælge en blækprinter med indbygget scanner. 

De fleste blækprintere er i dag multifunktionelle og har foruden en indbygget scanner også fax og kopimaskine, og de kan fås til priser startende fra små 400 kroner, hvis ikke mindre. 


 

Med kopimaskine

Skal du vælge en printer med kopimaskine, afhænger dit printervalg som i så mange andre tilfælde af dit printbehov. 

Har du et mellemstort eller stort printbehov (primært sort/hvid print), så anbefales en laserprinter med kopimaskine. 

En laserprinter med kopimaskine, vil kunne generere mange print i minutter, prisen pr. udskreven side er minimal, da tonerne skal sjældent udskiftes grundet stor kapacitet, og papirhåndteringen har ofte en meget stor papirkapacitet, som ikke kræver, at man dagligt skal komme nyt papir i printeren. 

Har du et lille printbehov, men ønsker du samtidigt at skaffe en ny printer med kopimaskine, så bør du vælge en All-in-One blækprinter med indbygget scanner, fax og kopimaskine. 

Multifunktionelle blækprintere fås til overkommelige priser, og du har nem adgang til at købe tilhørende printerpatroner både i fysiske butikker og online. 

Vælger du at bruge kompatible printerpatroner fremfor originale patroner, så kan du holde dine driftsomkostninger nede på et minimum.


 

Konklusion: Hvilken printer skal du vælge

Når du skal gøre op med dig selv, hvilken printer du skal vælge, så afhænger det endelige printervalg af flere faktorer, som sammen kan pege dig i retningen af den helt rette printer for dig. 

Du bør være først og fremmest vurdere, om du har et stort eller lille printbehov, hvad du har behov for at printe, og om du skal printe i privat- eller erhvervsøjemed. 

Disse faktorer er afgørende for, om du skal på udkig efter en laserprinter eller en blækprinter.

Dernæst bør du tage stilling til, hvad din nye printer skal kunne. 

Skal den fx kunne scanne og kopiere? Skal den kun være i stand til at printe sort/hvid, eller har du også behov for farveprint, og skal dine farveprint være af professionel fotokvalitet?

Ovenstående faktorer vil ligeledes være vigtige i forhold til, om dit printervalg skal falde på en laserprinter eller en blækprinter. 

Sidst men ikke mindst bør du spørge dig selv Hvad må prisen være? 

Alle de ovenfor nævnte ting bør besvares omhyggeligt, inden du afgør, hvilken printer du skal vælge, så du med sikkerhed får anskaffet dig en printer, som passer perfekt til dine behov. 

 

Billigt blæk og toner til din printer

Én ting er at vælge den rette printer, men dertil kommer også valg af forbrugsstoffer, som enten kan bestå af printerpatroner eller lasertonere alt efter, om det endelige printervalg er faldet på en blækprinter eller en laserprinter. 

Man hører ofte historier om folk, som har købt en ny printer til en overkommelig pris, men som har uhørt dyre driftsomkostninger i form af dyre patroner eller tonere.