Viden om USB nøgleTeknisk set, er et USB-Stik et stik, der enten sidder i din computer, i form af et USB hanstik, eller et stik, som du putter ind i USB porten, et usb hunstik. USB stikket er nemt at genkende, det består af et stik, der er formet som en rektangel, typisk vil du kunne finde 2 eller flere USB porte på din computer. Du kan altså genkende USB stikket ved at det er det stik, der er flest af på din computer.

USB, er derfor blot en standard for at kunne overføre data, fra en enhed til en anden. Herhjemme bliver navnet USB-stik forbundet med de her små dimser, der kan lagres rigtig meget data på. De små dimser går også under navnet USB nøgler, måske oversat fra engelsk, hvor de kaldes for USB key. Fordelen ved USB-nøglerne, er at de i forhold til deres størrelse, kan indeholde rigtig meget data. De er derfor lige til at tage med i lommen, og nemme at have lige ved hånden.

USB-stikket, kan i princippet betragtes som en harddisk, der er lige til at have med i lommen. Forskellen fra et USB-stik og en harddisk, er at der ikke er nogen bevægelige dele i et USB-stik, det er derfor langt mere hårdfør end en normal harddisk. Fordi der ikke er nogle bevægelige dele, er det muligt at lave USB stikket, så småt at det nemt bliver væk. Heldigvis er USB-stik, så billige i dag at det ikke længere kan betale sig at ærgre over det.

En USB-nøgle (eller USB Stick) er (ofte) en lille aflang flash lagerenhed. På en USB-nøgle kan man opbevare alle slags data, fra dokumenter til systemfiler. Man kan i dag købe en USB-nøgle med mange forskellige størrelser (dermed menes opbevaringsplads i MB og GB). 2019 findes størrelser op til 1024 GB (1 TB).

Hvis du kan nøjes med 8 eller 16 GB kan et stick købes for under 100,- kr. Hvis du har brug for mere plads stiger prisen i takt med antallet af GB.

Eksempelvis kan det nævnes at en USB nøgle på 8 GB, kan gemme ca. 3800 fotos, 1900 mp3 musikfiler eller 15 spillefilm (alt efter opløsning og kvalitet)

USB findes i forskellige hastigheder versioner, hvor 2.0 og 3.0 er de mest almindelige. Forskellen er, at USB 3.0 kan overføre data meget hurtigere end 2.0 kan. Hvis du skal flytte et enkelt dokument, vil du ikke kunne mærke forskel, men hvis du skal flytte mange store filer er USB 3.0 at foretrække.

Du kan sagtens bruge en USB 3.0 nøgle i en computer der kun har USB 2.0, men for at opnå den høje hastighed skal stikket i computeren også være 3.0.

En USB sticks levetid er i princippet uendelig. Når du er færdig med at bruge de filer der ligger på USB nøglen, så sletter du dem igen, og får dermed frigivet plads til at gemme nye filer.

Der er ingen bevægelige dele i et USB stick, så det er meget robust, og tager normalt ikke skade af at blive tabt på gulvet.

USB er i øvrigt en forkortelse af Universal Serial Bus.

Brugen af USB-nøgler har i høj grad afløst brugen af disketter, da der kan opbevares væsentlig større datamængder på en USB-nøgle end på de mest almindelige disketter på 1,44 MB. Samtidig er det blevet almindeligt, at bærbare computere ikke er udstyret med diskettedrev men med USB porte i stedet.

USB nøgle har mange navne, så alt efter temperament kaldes en USB nøgle også for memory stick, USB stick eller flashdrev, men det er altså den samme dims vi taler om.

Formatering af USB nøgle

Ligesom en computers harddisk skal en USB nøgle være formateret, inden den kan tages i brug. De fleste nøgler er allerede formateret, når man køber dem, men det er nyttigt at vide hvordan man gør. Det kan du læse mere om her, hvor du også får en gennemgang af de forskellige filsystemer NTFS, FAT, FAT32 og exFAT

Ved en formatering af USB stick klargør man enheden, så der kan gemmes data på den. De fleste USB sticks er formateret og klar til brug, når man køber dem, men nogle skal formateres, før de kan bruges.

En formatering kan også bruges til at slette alle filer der ligger på sticken, og til at reparere en ødelagt stick.

VIGTIGT – Inden du formaterer, skal du huske at kopiere de filer du vil beholde, da alle data på en USB nøgle bliver slettet ved formatering.

  • Indsæt din USB stick i computeren
  • Windows Stifinder åbner sandsynligvis automatisk
  • Ellers kan du åbne Stifinder med tastaturgenvejen Win+E
  • Find din USB stick i Stifinder
  • Den har sandsynligvis drev betegnelsen D eller E
  • Hvis du ikke selv har ændret navnet på enheden, så hedder den sikkert Kingston, Sandisk eller hvilket fabrikat din USB nu er. I eksemplet har jeg omdøbt enheden til HELPDESKEN
  • Højreklik på USB’en og vælg Formatér
  • Vælg Filsystem (som beskrevet herunder)
  • Du kan evt. ændre Diskenhed Navn på USB’en
  • Det navn som du vil have at USB’en skal vises med i Stifinder

Hvis din USB ikke er defekt eller giver fejl, så kan du bruge Ekspresformatering. Hvis du fjerner fluebenet i Ekspresformatering, kontrolleres din USB stick for fejl, og Windows forsøger at rette de fejl, den måtte finde

Klik Start

Efter formatering er din USB klar til, at få overført nye dokumenter, billeder osv.

Fremgangsmåden ved formatering af USB stick, er den samme der bruges til andre USB enheder og flashdrev.

Hvilket filsystem skal din USB stick have

Inden du starter formateringen, skal du vælge hvilket filsystem du vil bruge på din USB stick. Der findes forskellige former for filtyper, alt efter hvordan du skal bruge sticken.

Det kan virke en smule forvirrende at vælge rigtigt, men læs videre og bliv klogere på det rigtige filsystem.

I Windows vil du kunne vælge mellem filsystemerne NTFS, FAT, FAT32 og exFAT. Hvis din USB stick er større end 32GB, vil du dog kun skulle vælge mellem NTFS og exFAT.

NTFS – (New Technology File System) Hvis du udelukkende bruger dit USB stick fra Windows computere, så er NTFS et godt valg. Der er mulighed for at gemme store filer (over 4GB). Overførslen af filer til og fra NTFS er lidt langsommere end FAT32, men næppe noget du vil bemærke. MAC computere kan læse filerne på en enhed formateret med NTFS, men ikke skrive til den.

FAT – (File Allocation Table) Gammelt filsystem der oprindeligt blev brugt til MS-DOS. FAT kan bruges sammen med de fleste styresystemer, men ikke på drev der er større end 4GB.

FAT32 – Dette er den formatering din computer sandsynligvis foreslår som standard, på USB sticks under 32GB. Den kan bruges på næsten alle computere, uanset styresystem. FAT32 har dog den begrænsning, at man ikke kan gemme filer der er større end 4GB.

exFAT – Denne formatering virker på både Windows og MAC computere og understøtter store filer. En god mulighed, hvis du deler dit USB stick mellem flere styresystemer.

Konklusionen må være, at det optimale er at bruge NTFS, hvis du kun bruger din USB enhed på en Windows computer. Deler du din USB enhed mellem Windows og MAC, så brug exFAT.