BrowsereWebbrowseren er blevet hjertet i den moderne pc. Microsoft leverer Windows 10 med Edge, der er efterfølgeren til browseren Internet Explorer (selvom IE stadig eksisterer i operativsystemet). Der er imidlertid mange mennesker, der foretrækker Chrome eller Firefox, uanset hvad Microsoft tænker.

Når du skal installere Chrome eller Firefox, åbner du Edge, leder efter disse browsere og finder en Windows 10-version. Download den, installer den, og husk at vælge den som standardbrowser, således at Edge ikke bliver ved med at dukke op. Det gør du ved at gå til ‘Indstillinger > Apps’ og klikke ‘Standard Apps’. Klik under ‘Webbrowser’, og vælg din foretrukne standardbrowser.

Hvis du vil bruge Edge, kan du naturligvis gøre det, for det er en udmærket browser. Den har dog nogle irriterende egenskaber. Eftersom Edge er en Universal Windows App, kører den på smartphones, tablets, pc’er og stort set alle andre enheder. Det betyder, at den nogle gange har et problem med i højere grad at være en telefon-app end et pc-program.

Et af symptomerne på det er, at den af og til afviser at afspille medier i minimeret tilstand, som det er tilfældet med en telefon-app. Det er der en løsning på, men den er gemt af vejen i en ret skummel afkrog. Gå til ‘Indstillinger > Baggrundsapps’, og slå Microsoft Edge til i listen til højre. På den måde sørger du for, at browseren kan blive ved med at arbejde i baggrunden. Der er et andet problem med Edge, og det er gerne et spørgsmål om personlig smag: Mange mennesker kan simpelthen ikke lide søgemaskinen Bing, formentlig fordi de altid har brugt Google. Det er helt i orden, og vi er sikre på, at Microsoft forstår det.

Det er relativt enkelt at skifte Edges søge-maskine ud med Google. I Edge går du til www.google.com (eller Yahoo, eller hvad du nu foretrækker) og klikker på de tre prikker (…) foroven til højre. Vælg ‘Indstillinger’, og klik på ‘Vis avancerede indstillinger’. Herfra blader du ned til ‘Søg i adresselinjen …’, og vælger ‘Skift søgemaskine’. Nogle brugere hævder, at ‘Skift søgemaskine’ ikke fører til nogen resultater, og at man derfor ikke kan tilføje nogen ny søgemaskine. Det passer ikke. Løsningen er at lukke og genåbne Edge – så får man (forhåbentlig) resultater.

Irriterende nok omfatter Windows 10 ikke nogen software til dvd-afspilning. Til gengæld tilbyder Microsoft en applikation fra Microsoft Store ved navn Windows DVD Player, men den koster 119 kroner. Hvis du vil se dvd’er, er det bedste bud VLC Media Player, som man kan downloade gratis, og som understøtter Windows 10. VLC Media Player understøtter også en række andre filformater – selv de mere underlige – og det er derfor et meget anvendeligt værktøj.

Mange af os er gået videre fra dvd’er til mediestreaming. Netflix og Amazon Prime fungerer begge sammen med Windows 10’s standardbrowser, Edge, men det kan være nødvendigt med en opdatering af Silverlight, der er et applikations-framework, som Microsoft har oprettet og vedligeholder.

Hvis du har opgraderet fra en Windows 7-pc, kan du komme ud for dette problem, idet den ældre version af Silverlight måske har fulgt med over, da du skiftede styresystem. Hvis du kommer ud for streaming problemer, skal du gå til Microsofts webside, hvor du kan geninstallere Silverlight. Følg instruktionerne på nettet.

Så kommer vi til musik. Til trods for at Microsoft stadig bundler Groove Musik med Windows 10, er tjenesten blevet svigtet, og Microsoft anbefaler i stedet Spotify. Der findes imidlertid masser af alternativer fra Google Music til Deezer og Tidal. En anden mulighed er Apple Music med en enkeltstående version af Apples iTunes til Windows 10. Den kan man finde i Microsoft Store.

Browser-baserede streamingtjenester såsom Google Music bliver naturligvis også understøttet, men man skal huske, at de muligvis ikke fungerer i Edge, fordi Windows 10’s browser ikke streamer multimedier, når den er minimeret. Når man skal indstille sin standard-musiktjeneste (den, sange automatisk bliver afspillet med), går man til ‘Start’ og skriver ‘Standardindstillinger for app’. Her finder du sektionen ‘Musikafspiller’, der giver valgmuligheder på baggrund af de afspillere, du har installeret. Vælg den, du ønsker, og klik ‘OK’.