Appel mac computerMacintosh (omtalt i salgsmateriale som Mac siden 1998) er en type af computere designet og fremstillet af det amerikanske firma Apple Inc.

Macs benyttede oprindelig Motorola 68k-mikroprocessorer, men i senere modeller blev CPU'en udskiftet med PowerPC-processorer fra IBM. Efter at have benyttet disse i over et årti skiftede Apple atter processor producent, denne gang til Intels Core Duo, Core 2 Duo og Xeon 5100. Skiftet medførte væsentlige ændringer inden for Mac-software. Bl.a. gjorde det, at tidligere software skulle omprogrammeres for at kunne køre på Intel-processorerne. Dog havde Apple indsat et PowerPC-emulerings system i deres første Intel-udgave af Mac OS X 10.4, der muliggjorde emulering af PowerPC-programmer, såsom Microsoft Office 2004 for Mac og andre programmer udviklet til PowerPC-platformen.

En væsentlig ting ved Intel-skiftet var, at det gjorde det muligt at køre Microsofts styresystem Windows på en Mac. Dette kan gøres på flere forskellige måder. En traditionel installation af Windows XP eller senere kan foregå via Apples installationsprogram Boot Camp. En anden metode er at bruge virtualiseringssoftware, hvor man kan køre Windows og andre styresystemer side om side med Mac OS X. Inden for denne kategori benyttes især Parallels Desktop og VMware Fusion.

Styresystemet med den grafiske brugergrænseflade blev oprindelig benævnt Macintosh-styresystemet, eller uformelt Mac OS. Fra version 7.6 blev det officielt benævnt Mac OS.

Macintosh blev introduceret den 22. januar 1984 og blev sat til salg to dage efter. Den var den første masseproducerede kommercielle computer, der havde en grafisk brugergrænseflade (GUI). Denne type brugergrænseflade betegnes også WIMP, hviket står for "window, icon, menu, pointing device". Denne type interaktion med computeren (HCI) er udviklet hos Xerox PARC i 1973 men blev for alvor populær og udbredt via Macintosh-computeren.

Tastaturet til en Macintosh-/Applecomputer afviger fra det traditionelle PC-tastatur. Apple-tastaturet har således et lidt andet design, ligesom det indeholder en række taster, som er unikke for Mac.

Pc-innovationer introduceret eller populariseret med Macintosh

Følgende funktionaliteter blev introduceret eller populariseret med Macintosh

 • Anvendelse af mus og andre pegeredskaber på den personlige computer

 • Lange filnavne

 • PostScript-laserprinter

 • Desktop publishing (DTP)

 • SCSI

 • Mikrofon som standard-computerudstyr

 • Lade vindues skrivebordet spænde over flere computerskærme

 • Ethernet-netkort som standardudstyr

 • Pegefelt i stedet for rullehjul på bærbare computere (introduceret med PowerBook 520 i maj 1994)

 • USB blev designet til pc, men blev først populært efter Apple gjorde det til standardudstyr

 • FireWire, også kendt som IEEE 1394 i pc-verdenen eller iLink hos Sony

 • AirPort – anvender protokollen IEEE 802.11b og WEP64/128

 • AirPort Extreme – anvender protokollen IEEE 802.11g og WEP64/128

 • RISC-arkitektur

 • Æstetisk industrielt design anvendt på computer hardware

 • Regneark VisiCalc lavet til Apple II fra 1979

 • Indbygget webcam som standard (på iMac G5 i 2005)

 • Køb af musik over nettet (iTunes)


 

Hvad er forskellen på en mac og pc

 

Forskellen på en pc og en Mac er blevet mindre med tiden. Der er dog stadig nogle detaljer, du skal have i baghovedet, inden du vælger side i computer krigen.

For ti år siden var der markant forskel på en pc og Apples Mac-computer, hvad angår komponenter og programmer, men i dag er situationen en helt anden.

Styresystemerne, som de to computer platforme kører på, er stadig forskellige, men en ensretning af blandt andet processortype har gjort, at der er ved at være langt mellem essentielle programmer, der som tidligere kun kan køre på den ene eller anden platform.

- Der kan være programmer, der kun kan køre på den ene eller den anden platform. Men det er altså kun, hvis man bruger specielle programmer. Er man eksempelvis humaniora-studerende og mest af alt har brug for tekstbehandling og internet, så er der reelt ingen forskel, siger Morten Sahl Madsen.

Så er der selvfølgelig også lige prisen.

Den billigste bærbare Apple-computer koster lige under de 7.000 kroner, og for det får man en fysisk lille maskine med en skærm på blot 11,6 tommer. Større Mac-computere bliver hurtigt meget dyrere.

Surfer man priser på bærbare pc'er, er det nemt at finde noget, der har samme specifikationer til en tredjedel af den pris. Men her advarer eksperterne om, at man skal være påpasselig med sammenligningerne.

Apples computere er alt andet lige i kvalitets segmentet, hvor batteritid, brugeroplevelse og finish er helt i top.

Skal man sammenligne, skal man altså op og søge på topmodellerne fra pc-producenterne, og de ligger i et sammenligneligt prisniveau.

Når vi er i det helt dyre prissegment, så begynder der at vise sig andre forskelle, man også skal tage med i overvejelserne.